Wednesday, 8 May 2013

Educar a casa / Lapbooks

No hi ha cap altra manera millor per aprendre coses, tant pels nens com pels seus pares! Els vaig descobrir fa uns anys i des de llavors, de tant en tant, decidim fer un treball d'aquesta manera. Els nostres treballs els fem en català, castellà o anglès.

Què és un lapbook, estàs preguntant. Literalment vol dir "llibre de falda" i és una manera de presentar un treball de manera que després es pugui mirar amb facilitat tota l'informació que hagis inclòs en el treball. Es fan servir subcarpetes, cartolines i plantilles per presentar cada apartat d'un mateix tema. A veure, potser seria millor que ho expliqui amb fotos...


Aquí tenim la portada d'un treball que vam fer al princípi d'aquest curs sobre la importància d'estar alerta en el món i com ens poden afectar les influencies externes.

Aquesta és la manera més senzilla de preparar un lapbook. La subcarpeta està plegada de manera que en estar tancada les dues extremitats es troben al mig i es poden obrir dues solapes, una cap a l'esquerra i l'altre cap a la dreta. Queda el plec original de la carpeta al mig i al darrera, com si fos la columna vertebral!


Perquè la carpeta quedi una mica més forta i manejable normalment es tapa el plec original amb una cartolina tamany Din A4. En aquest treball hem fet una combinació de verd fosc i taronja sobre una subcarpeta de color verd clar.


Aquesta és la feina que vam enganxar a la solapa de l'esquerra:

Alerta - la definició del diccionari

Alerta - antònim
                       

Versets bíblics - Mateu 24:42, 1 Pere 5:8,

La part central:

Lluc 21:34-36, 2 Corintis 11:14, 2 Corintis 2:11


Alerta! Algunes maneres amb que el diable ens pot atacar:

La nostra actitud vers els problemes.
El contingut del treball i els estudis.
De què riem.
Què expliquen els veïns.
La manera de vestir-nos.
Les pel·lícules que mirem.
Els nostres amics i companys.
Els juguets.
La música que escoltem...

(Això està escrit a l'imprès que sembla una libreta.)

A la solapa de la dreta hi ha muntat un imprès d'un himne que cantem, i una instrucció molt important sobre què fer en cas de dubte.


Sí, és veritat que es necessita una mica d'organització, però al final del dia veus que surt a compte, tant per la part visual i pràctica com per la de contingut i d'aprenentatge.

Aquí hi ha un link que he trobat molt útil per preparar les plantilles (a les webs en anglès heu de buscar la paraula "template(s)" o "lapbook recources"):

http://www.homeschoolshare.com/

En el futur proper hi haurà més articles sobre lapbooks i altres coses que hem fet durant el temps que hem estat educant els fills a casa. El nostre petit ha d'incorporar-se a l'ESO el setembre que ve :(

1 comment:

Raxigp said...

Molt bon treball!! ja m'ensenyaràs a ensenyar a casa quan em calgui eh?? :)